Despre noi

Mandragora este casa de producție cinematografică fondată în anul 2004 de Cristi Puiu.

 

Compania de producție și distribuție de filme din București este una dintre cele mai apreciate din România, cu peste 24 de lungmetraje, 15 scurtmetraje, 11 documentare, 3 animații și alte producții de arte vizuale.

 

Cea mai importantă operă cinematografică a noastră recunoscută pe plan mondial, premiată la Festival de Cannes 2005, ,,Moartea domnului Lăzărescu'' de Cristi Puiu, este lungmetrajul despre care se spune că a declanșat mișcarea ,,Noul Val Românesc‘‘ în cinematografia internațională.

Team

PALMARES

“Moartea domnului Lăzărescu” nu este singurul care a făcut impresie dincolo de granițe, “Morgen” de Marian Crișan este larg apreciat cu peste 10 victorii la festivaluri internaționale, inclusiv Festivalul Internațional de Film de la Locarno, Festivalul Internațional de Film Independent IndieLisboa, Festivalul Internațional Buenos Aires. a Cinematografiei Independente. Scurtmetrajul “Megatron‘‘ regizat tot de Marian Crișan a câștigat Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes pentru cel mai bun scurtmetraj.

Filmele “Stuff and dough‘‘, “Aurora‘‘, “Sieranevada‘‘ și “Malmkrog‘‘ de Cristi Puiu au avut un impact semnificativ în industria cinematografică românească prin evaluări internaționale la numeroase festivaluri și competiții.

 

Compania a dezvoltat mai multe lungmetraje: “Moartea domnului Lăzărescu”, 2005, de Cristi Puiu – “Un Certain Regard”, Cannes 2005; “Francesca”, 2009, de Bobby Păunescu, Orizzonti - Veneția 2009, “Aurora” de Cristi Puiu, Cannes 2010, “Morgen” de Marian Crisan, Locarno 2010.

 

Scurtmetraje precum “Megatron”, 2008, de Marian Crișan – „Palmă de aur” pentru scurtmetraj, “Joi”, 2007, de Hadrian Marcu și “Bricostory”, 2006, de Andreea Păduraru, au fost bine primite de către publicul și festivalurile.

 

Episodul de 14 “Lombarzilor 8” de Mimi Branescu si Dan Chiriac, a inaugurat in 2006 linia de productie a serialelor TV a companiei.

 

Primul documentar, “TUB – TransUrbanBucuresti” de Cristi Puiu, 2008, a fost urmat de “Metrobranding” de Ana Vlad și Adi Voicu, lansat anul acesta. Aceeași echipă de regizori semnează și cea mai recentă producție Mandragora, “Victoria”.

 

Mandragora este dedicată ideii de a face filme care explorează noi căi și idei în discursul cinematografic. De asemenea, lansează noi talente, încurajând abordările personale și coerente ale tinerilor cineaști.

 

Valoarea filmelor produse de Mandragora este confirmată de interesul publicului, atenția criticilor și premii: „Moartea domnului Lăzărescu” a câștigat “Un Certain Regard” și peste 40 de alte premii naționale și internaționale, fiind unul dintre cele mai- Film premiat în cinematografia românească, “Megatron” a câștigat mai multe premii, începând cu “Palma de aur” pentru scurtmetraj, “Francesca” după cadourile sale la Orizzonti, Veneția 2009, a fost recunoscută cu premiul FIPRESCI (Gijon) și premiul Bursa. , “Aurora” de Cristi Puiu a fost la Cannes 2010, iar cel mai recent “Morgen” de Marian Crisan a câștigat 4 premii la Festivalul de Film de la Locarno în 2010.

 

Regizorul Cristi Puiu este adesea invitat să facă parte din diverse jurii ale festivalului, cel mai remarcabil fiind “Un Certain Regard” în 2007, iar anul acesta a fost directorul juriului Festivalului de film de la Saraievo.